Sveže salate

Šopska, srpska, sezonska, zelena, paradajz, krastavac, paprika

Sveže povrće obično nazivamo salatom. Osim što sadrži mnoge dragocene vitamine, osvežava, lepih je boja, posebno leti. Izvorna reč ’’salata’’ dolazi verovatno od talijanske reči ’’insalare’’, tj. dodati soli nekoj namirnici da postane ukusnija. Prvi tragovi ka salati kao jelu vode u Grčku, gde se povrće začinjavalo ili mešavinom ulja i sirćeta, ili drugim nešto jačim začinima s belim lukom, naseckanim maslinama, jajima, medom ili s uvek prisutnim sastojkom ’’garum’’, koji su i stari Rimljani neobično cenili. I upravo se u Rimu prpremaju sveže salate sa dodatkom belog i crvenog luka.  Danas, sirovo povrće ima mnoge prednosti zbog sastojaka koje sadrži, posebno zbog visoke količine vitamina A,B,C,E i K i dragocenih minaralnih soli, pa se presna hrana manje soli. Visok postotak vode što ga sadrži povrće ima delotvorne hidratantne efekte na ljudski organizam, kao i celuloza koja podstiče rad creva.

Želimo reći da mi u Restoranu Studnja pripremamo salate sa povrćem brenda ‘’Doline Plus’’ čiji smo proizvođači. ParadajzkrastavacCherry paradajzljuta zelena paprika, pažljivo uzgajamo u savremeno opremljenim staklenicima, po HCCP standardu, uz biološku zaštitu.

Delimo sa Vama recept za šopsku salatu, koja je neodoljiv prilog jelima.

Za pripremu šopske salate potrebno je:

  • 200 g zelene paprike
  • 200 g paradajiza
  • 200 g krastavaca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 zelena ljuta paprika
  • 100 g feta sira
  • So, biber, ulje i sirće za začin.

Zelenu papriku, paradajiz, krastavce I crveni luk isecite na kocke, a ljutu zelenu papriku na kolutiće. Sve izmešajte i dodajte po želji so, biber, ulje i sirće.  Na kraju naribajte feta sir. Može se poslužiti  kao hladno predjelo ili prilog.

Da li znate koja je razlika između šopske i srpske salate?

Pišite nam komentare na Instagram postu koji sledi i tako ćete dobiti priliku da učestvujete u kreiranju tema na našem blogu, a možda i osvajanju neke dobre nagrade iz Studnjine kuhinje.  Kakve salate volite, jednostavne ili prefinjene, lake ili jake i hranjive? Koja Vas je salata oduševila u Studnji?